PVV Fractievoorzitter Zuid-Holland Henk de Vree bezocht beoogde windpark locatie

PVV Fractievoorzitter Zuid-Holland Henk de Vree bezocht beoogde windpark locatie

9 maart 2021 0 Door pvvnissewaard

PVV Fractievoorzitter Zuid-Holland Henk de Vree was in Nissewaard op bezoek voor een interview over onder andere het toekomstige Windpark Brielse Maasdijk. Het windpark loopt van Spijkenisse Noordoost tot aan Geervliet en er moet minimaal 18 MW worden gerealiseerd.

De Vree vertelt dat de windmolenlobby zo sterk is, dat alles moet wijken voor windmolens. In de Provinciale Staten Zuid-Holland is de PVV, net als in Nissewaard, de enige partij tegen windmolenparken.

De enige manier om Windpark Brielse Maasdijk te stoppen, is door op de gevaren te wijzen. De idioterie aantonen is al niet meer genoeg.

Slagschaduw op drukke vaarwegen
Eén van de beoogde molens komt in het Noordoosten van Spijkenisse te staan en zal slagschaduw geven op het gebied tussen Botlekbrug, Spijkenissebrug, Voedingskanaal en Hartelkanaal. Op een zomeravond zelfs tot ver ten zuiden van de Spijkenissebrug.

2000 knipperingen per uur
Scheepvaart op De Oude Maas en Het Hartelkanaal zal kilometerslang gehinderd worden door slagschaduw.
Bij de T-splitsing en bruggen is dat natuurlijk zeer onwenselijk, maar ook op Het Hartelkanaal is het gevaarlijk, omdat schippers hier gedurende 5 kilometer ongeveer 2000 felle lichtknipperingen kunnen verwachten. De beoogde molens staan immers aan de zuidkant van het kanaal.
De intensiteit is te vergelijken met zonlicht als je een tunnel in en uit rijdt.
En ook hier is er een brug.

Slagschaduwgebied
Een windmolen van 220 meter hoog geeft rond de middag een slagschaduw van ongeveer 110 meter en reikt in de ochtend en avond tot wel 2 kilometer ver.
Het slagschaduwgebied van Windpark Brielse Maasdijk zal zeer groot zijn en verder reiken dan alleen de genoemde vaarwegen.
Er is ook nog spoor en een drukke snelweg A15.

Gevaarlijke afstand tot een aantal objecten
In dit plan worden de beoogde 220 meter hoge windmolens te dicht op een aantal objecten gezet. Wanneer een windmolen omvalt, kan deze in theorie op het hoogspanningsstation, de jachthaven “W.S.V. HAIRT-hILLE”, Dierenopvangcentrum Spijkenisse en een aantal woningen op De Plaatweg vallen (respectievelijk op 100, 100, 150 en 200 meter afstand).
Uiteraard kunnen alle molens ook nog op scheepvaart en voorbijrijdend verkeer vallen.
IJsafzetting en vogels, al dan niet weggeslingerd, leveren ook een hoog risico op.
Wat van 220 meter hoogte en met een klap van 200 km/u wordt weggeslagen, kan ver reiken en hard aankomen.
De RJJI (jeugdgevangenis), op 250 meter afstand, ligt eveneens in dit gebied.

Lawaai en gezondheidssituatie burgers
Windmolens produceren, onder andere vanwege wieken en rotor-as, windgeruis en laagfrequent geluid.
In gebieden met hoogbouw treden naast lawaai ook geluidsreflecties op.
De oude norm voor kleine windmolens, 41 en 47 Lden (gemiddeld dBA over een heel jaar gemeten) zal bij deze grotere en te-dichtbij-staande molens dan ook worden overschreden.

Aandacht Provinciale Staten, 2e kamer en Gemeenteraad van Nissewaard
PVV Fractievoorzitter ZH Henk de Vree gaat de genoemde gevaren Windpark Brielse Maasdijk onder de aandacht van de Provinciale Staten en 2e kamer brengen.
PVV Nissewaard zal de gevaren Windpark Brielse Maasdijk via schriftelijke vragen indienen, want er waren volgens de Burgemeester geen medestanders voor meneer van Boven om dit punt op de agenda van commissie Leefomgeving te zetten.
De heer van Boven omschreef dit als struisvogelpolitiek. Het gaat er niet om dat de heer van Boven medestanders in de Raad heeft, maar dat je, ook al heb je blind bij het kruisje getekend, er toch over moet kunnen nadenken en er wat van mag vinden. Het is De Raad die uiteindelijk de twee bestemmingsplanwijzigingen al dan niet gaat goedkeuren.

Zienswijze tegen Windpark Brielse Maasdijk indienen kan nog tot 23 maart 2021
Iedereen met bedenkingen kan tot 23 maart 2021 een zienswijze indienen.
Zie https://pvvnissewaard.nl/2021/02/zienswijze-voorbeelden-hoogvliet-spijkenisse-geervliet-en-heenvliet/