Slagschaduw Hoogvliet Noordwest in de winter tussen 16:30 en 18:00

21 februari 2021 0 Door pvvnissewaard

Zienswijze indienen
PVV Nissewaard vraagt inwoners Hoogvliet om een zienswijze in te dienen tegen realisatie Windpark Brielse Maasdijk, omdat inwoners van Hoogvliet het gehele jaar te maken zullen krijgen met slagschaduw en geluid van windmolens, die op De Plaatweg en Brielse Maasdijk te Spijkenisse geplaatst gaan worden.
U kunt tot en met dinsdag 23 maart 2021 een zienswijze indienen tegen realisatie van dit windmolenpark zoals in de NRD beschreven en deze sturen aan DCMR Milieudienst Rijnmond, t.a.v. Adviesloket Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 843, 3100 AV Schiedam onder vermelding van Zienswijze Windpark Brielse Maasdijk. Of een e-mail zenden aan zienswijze@dcmr.nl onder vermelding van Zienswijze Windpark Brielse Maasdijk.
We hebben inmiddels zienswijze voorbeelden gemaakt voor Hoogvliet, Spijkenisse, Geervliet en Heenvliet.

Slagschaduw op Hoogvliet Noordwest en Zuidwest
De twee foto’s bij deze publicatie, gemaakt door ingenieur F.W.O. van Boven, tonen aan dat tussen 16:30 en 18:00 wintertijd (GMT+1) Hoogvliet Noordwest hinder van slagschaduw zal krijgen. Van Boven vermoedt dat Hoogvliet Zuidwest tussen 19:00 en 20:30 zomertijd (GMT+2) slagschaduw gaat ervaren. U ziet als bewijs uitzicht uit raam, de tijd en de positie op het navigatiescherm van de auto. De auto staat gedraaid naar de locatie waar de (220 meter hoge) windmolens door Gemeente Nissewaard mogelijk geplaatst worden.
Slagschaduw treedt een aantal minuten op als er iets beweegt tussen de zon en de plek waar u staat/verblijft. De wieken van de geplande windmolens hebben ongeveer de grootte van een voetbalveld en zullen, als de zon schijnt, om de 1 à 2 seconden een schaduw veroorzaken. U ervaart dat als een omgekeerde lichtflits. De stand van de zon is in de winter laag en in de zomer hoog. Dit veroorzaakt dat het slagschaduwgebied van Hoogvliet Noordwest in de winter naar Hoogvliet Zuidwest in de zomer verplaatst.

Geluidsoverlast door toekomstige windmolens op Hoogvliet
Een aantal huizen in Hoogvliet ligt binnen een afstand van 1500 meter van de geplande windmolens en zullen overlast gaan ervaren. Het laagfrequente geluid draagt echter nog veel verder, zodat gesteld kan worden dat heel Hoogvliet overlast zal krijgen.
De regelgeving, omtrent geluidsoverlast zoals in de NRD beschreven, is hetzelfde als in Heenvliet en Geervliet en die heeft tot duizenden klachten geleid.
Simpel gezegd, een voorbij-denderende goederentrein wordt fluisterstil verklaard door het geluidsniveau gemiddeld over de dag te nemen.
Technisch heet dit Lden. Het geluid van windmolens wordt over een jaar gemiddeld genomen. Er is geen maximale geluidswaarde waar windmolens aan hoeven te voldoen.

Een windmolenpark midden in een dichtbevolkt gebied, is idioot
Ja, je kunt eigenlijk geen slechtere plek op aarde bedenken, maar Gemeente Nissewaard forceert deze locatie. ONS, PvdA, VDD, CDA, D66, LOB, CU/SGP en Liever Links zijn voor het plan om vanaf Spijkenisse Noord tot aan Geervliet minimaal 18 MW aan windmolens neer te zetten, omdat dit door de klimaatwet en een ‘geheim’ convenant met de Provincie Zuid-Holland zou zijn afgesproken.
De PVV heeft toentertijd in de Provincie als enige tegen deze plannen gestemd, omdat ze toen kant nog wal sloegen en nu al aangetoond lariekoek zijn.