Resultaten RES Wensen en Bedenkingen kaarten PVV Nissewaard

Resultaten RES Wensen en Bedenkingen kaarten PVV Nissewaard

26 september 2020 0 Door pvvnissewaard

Bijna de hele Raad heeft zich achter Den Haag geschaard en volgt het onhaalbare beleid als een blind paard.

Afgelopen gemeenteraadsvergadering, woensdag 23 september 2020, was er stemming over welke Regionale Energie Strategie (RES) kaarten zouden worden aangeboden aan de Metropool Regio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Geen plaats voor deskundig kritisch geluid
De raadsleden Hottentot (Nissewaard Lokaal) en Van Boven (PVV Nissewaard) beklaagden zich over de chaotisch gang van zaken rond het RES proces. Het gaat te snel, het is van hogerhand vooringenomen en er is geen plaats voor deskundig kritisch geluid. Volgens Hottentot, een voortrazende trein op een spoor waar alle seinen op rood staan.
Het door de raad kunnen wegstemmen van RES kaarten, zodat ze niet bij de MRDH worden ingediend, is een schande voor de democratie. Zo kreeg de Nissewaard Lokaal RES kaart “Pas op de plaats energietransitie” alleen steun van PVV Nissewaard en belandde in de prullenbak.

PVV 1,5 jaar uitgelachen om ideeën, die nu massaal door de coalitie worden overgenomen
PVV gemeenteraadslid Frank van Boven is reeds jaren bezig met het onderzoeken van het energievraagstuk. Zijn ideeën worden al net zo lang weggelachen door de coalitie en enkele andere fracties.
Wat schetst onze verbazing, zijn ideeën worden nu in een iets ander jasje gestoken en als RES kaarten ingediend door deze zelfde partijen.
Van onze 7 moties werden er 4 verworpen, terwijl alle andere RES kaarten van zowel coalitie als meelopers werden aangenomen.

Geen biomassacentrale
De meest verrassende kaart “Geen biomassacentrale”, die unaniem werd aangenomen, was van LOB. PVV Nissewaard zal de gemeente hier aan houden.

Participatie?
Diverse kaarten gingen over de burger, bedrijven, instellingen en corporaties mee te laten denken en eventueel te laten profiteren. PVV Nissewaard is in principe niet tegen participatie en mee profiteren, maar in de praktijk gaat dat toch echt anders. U mag veelal achteraf er wat van vinden als de plannen er al doorgedrukt zijn. Voorbeelden zijn inwoners Heenvliet Geervliet die nog steeds niet gecompenseerd zijn en absoluut niet profiteren van de Rotterdamse windmolens. Onlangs, inwoners Spijkenisse Noord en Geervliet, die ook achteraf wat van de 18 MW aan nieuwe windmolens in Spijkenisse Noord, mogen vinden. Een inwoner Spijkenisse Noord meldde dat er ook nog eens een (5G) zendmast naast haar huis zal worden geplaatst, omdat deze te gevaarlijk was om bij een school te zetten. De inwoner zei: En onze gezondheid dan?

PVV Nissewaard en Nissewaard Lokaal willen geen windmolens
Veel kaarten gingen over clustering en plaatsing windmolens, waarbij Heenvliet, Geervliet en Spijkenisse Noord het in eerste instantie zullen ontgelden. PVV Nissewaard raadt deze inwoners dan ook aan om eens een hartig woordje te wisselen met de politieke partij waar zij op gestemd hebben. PVV Nissewaard en Nissewaard Lokaal zijn tegen plaatsing van windmolens, waar dan ook in Nissewaard.

Geen zonnepaneelvelden op waardevolle grond of wateren
Er waren ook kaarten over de inpassing van zonnepaneelvelden in de open omgeving, zeekleipolder en langs wegen. PPV Nissewaard is hier tegen, omdat je waardevolle grond of wateren niet moet bedekken met zonnepanelen. Daarbij is de opbrengst van zonnepanelen relatief laag en dat geldt zeker in de winter. Zonnepanelen horen op de daken.

Weinig kennis bij Wethouder Bal en meelopers betreffende waterstof
Wethouder Bal zei over de PVV RES kaart “Onderzoek naar een waterstofproductie-eenheid” dat een waterstofproductie-eenheid leidt tot meer benodigde windmolens. De heer Van Boven (PVV) interrumpeerde, dat de heer Bal er flink naast zit, want het reduceert juist het aantal benodigde windmolens (met ruim 50), omdat je niet aan de piekvraag in de winter hoeft te voldoen. Windmolens horen energie aan de waterstofproductie-eenheid te leveren wanneer er overcapaciteit is als het bijvoorbeeld flink waait en er geen vraag is op het net. Ze hoeven dan niet stil gezet te worden.
Er wordt door vrijwel alle partijen over net-stabilisatie, balancering en energieseizoenopslag gesproken, maar ze stemmen de PVV RES kaart “Onderzoek naar een waterstofproductie-eenheid” weg, terwijl een waterstofproductie-eenheid, dit juist allemaal voor z’n rekening neemt. Begrijpt u het nog?

Aardwarmte
De PVV RES kaarten “Onderzoek mogelijk gebruik van aardwarmte” en “Onderzoek mogelijk gebruik van restwarmte” werden unaniem gesteund.
Een aardwarmte-centrale, zoals er één in Vierpolders (Brielle) staat, levert energie voor 10.000 huishoudens en is een vergelijkbare energie van 21 windmolens. PVV Nissewaard heeft berekend dat 3 van deze centrales mogelijk zijn. Dit heeft met de ondergrondse afstand van 2 km te maken tussen injectie- en productie-putten.

Het is dan ook raar dat de PVV RES kaart “Onderzoek of een warmtenet in Nissewaard kan bijdragen aan de warmtevraag als woningen en panden geen gebruik meer van aardgas kunnen maken” werd weggestemd.
Wellicht heeft het met de ingeslagen weg te maken om wijken van het aardgas af te halen en voor elektrische oplossingen, zoals warmtepomp, te kiezen.
PVV Nissewaard ziet huizen en panden volledig op elektrisch niet zitten.

Onbegrijpelijk
De PVV RES kaart “Onderzoek of windmolens op zee en zonnepanelen op de daken ook aan de benodigde energievraag kunnen voldoen” werd door alle andere partijen weggestemd. De MRDH (advies)rapporten willen de windmolens op land en niet op zee. Er werd zelfs door partijen geopperd dat windmolens op zee de natuur en andere zaken verstoren. Onbegrijpelijk dat ze de benodigde windmolens in Nissewaard willen plaatsen, terwijl ze nog geen benul hebben over hoeveel windmolens het zal gaan.

Lastige klus
De PVV RES kaart “Onderzoek of het elektriciteitsnet het scenario ‘Alles op elektrisch’ aan kan” werd unaniem aangenomen. Wethouder Bal opperde nog wel dat de MRDH hierdoor er een lastige klus bij krijgt.

Is het u om het even, een elektrische auto ten koste van een kinderleven?
De PVV RES kaart “Onderzoek de haalbaarheid en gevolgen van alle personenauto’s op elektrisch” werd door niemand gesteund, omdat dit strijdig is met de landelijke advisering en omdat de meesten er in geloven dat de elektrische auto op accu’s de toekomst is.
De PVV begrijpt best dat je de vrijheid moet hebben om elektrisch te rijden, maar om de vrijheid af te nemen van mensen die dat niet willen is onacceptabel. Er zijn zoveel alternatieven, die allen beter, goedkoper en minder vervuilend zijn dan de elektrische auto op accu’s.
Waar denkt u trouwens dat al die miljoenen accu’s vandaan komen?
Die komen uit het verre China (lange bootreis om de accu’s hier te krijgen).
En waar denkt u dat de benodigde grondstoffen voor de accu’s vandaan komen?
60% van de kobalt productie komt uit Congo, waar de bevolking zwaar lijdt onder uitbuiting en corruptie. Arbeiders gaan zonder bescherming in de mijngangen om giftig en radioactief kobalt te delven. Dat ze niet oud worden is een feit. Google ook maar eens op “Congo child labor cobalt”. Zelfs kinderen vanaf 6 jaar worden ingezet en draaien 12-urige werkdagen. Ze krijgen soms maar 2 USD per dag uitbetaald.
Voorbeeld The Guardian.

“Niet omdat het kan, maar omdat het moet
daarmee praat je deze idioterie niet goed!