Wat te doen met gestrande zeehonden

25 juni 2020 0 Door pvvnissewaard

Correctie van Ad van de Berge:

Beste Frank,
Leuk stukje maar enkele feitelijke onjuistheden.
We waren vanaf 07.00 uur al bezig met dit dier. De pup bleek overigens kerngezond. Het publiek draagt ook verantwoordelijkheid!
Dat het publiek te dicht bij komt en zich er mee gemoeid kan juist de reden zijn dat de moeder zich niet meer laat zien. Overigens liggen deze dieren vaak een aantal uren in de zon op de zandplaat om lekker op te drogen en te slapen.

De pup lag in eerste instantie voor de 2e Slag. Hier hebben we 2 uur gewacht op een evt. moederdier. Toen het te druk werd hebben we besloten, in overleg met opvang, het dier verplaatst naar rustiger locatie. Daar is het rond het middaguur afgezet rondom de zeehond. Dit moet je hebben gezien. Ieder die dus dichtbij de pup is geweest draagt bij aan de verstoring.
Lijkt me een duidelijk verhaal. Dit is dus waarom het dier moest worden weggehaald.

Groeten, Ad

Als u dode of levende dieren op het strand vindt, belt u:
06 304 888 24 (Ad)
06 123 220 26 (Martin)
Zie ook voornemaasvlakte.nl

Ad van de Berge, van “Voorne Maasvlakte, Strand in Zicht”, benadrukt dat mensen op minstens 50 meter afstand moeten blijven in verband met overdracht virussen van mens op zeehond. Bel ons en hoe lief een zeehonden jong er ook uitziet, ga er niet naar toe. Er wordt de gelegenheid gegeven van 24 uur voor de zeehondenmoeder om het kind met moeder te laten herenigen. In dit geval was het jong al ruim 20 uur van z’n moeder gescheiden, waarschijnlijk door een recreatieve verstoring op de zandplaat. Het jong werd al om 5 uur in de ochtend in Rockanje 2e slag opgemerkt en vanaf dat tijdstip stroomde meldingen binnen.

Om 10 uur in de ochtend merkte PVV raadslid Frank van Boven het zeehonden jong op. Veel mensen namen foto’s en belde bezorgd op. Om 1 uur in de middag constateerde Frank, dat er nog steeds geen hulp was gearriveerd. Omstanders vonden het schandalig er werd gezegd “Als een mens hulp nodig heeft, dan is de ambulance er in 8 minuten, hooguit 15 minuten”.
Zoals u weet vindt de PVV dierenwelzijn zeer belangrijk. PVV 2e kamerlid Dion Graus is zelfs dieren ambassadeur en heeft onlangs nog de Dierenvoedselbank Spijkenisse officieel geopend.
Frank moest afwegen, achteraf klagen of ingrijpen. Het werd uiteraard ingrijpen en hij belde PVV Nissewaard fractievoorzitter Anita Verweij. Anita was geschokt, dit leed te horen en belde Sjaak van Dierenlot, Dieren4you, Dierenambulance. Sjaak zei ik neem contact op met Stellendam.
In de tussentijd lag het jonge zeehondje, navelstreng er nog aan, waarschijnlijk pas een paar dagen oud in de brandende zon en ademhaling viel af en toe weg. Een bezorgd omstander heeft het zeehondje af en toe met toespreken weer wakker gemaakt. Frank heeft tijdens het wachten een bakje zeewater over het zeehondje gegoten en dat hielp.

En toen kwam onze held in de Landrover van “Voorne Maasvlakte, Strand in Zicht” en ontfermde zich over het zeehondje en nam het jong mee.
Ad gaf uitleg over wat er was gebeurd en dat er 24 uur moest worden gewacht en dat het zeehondenjong incident al uren bekend was bij diverse organisaties en dat de procedure eist dat er gewacht wordt.
Ad is altijd bereid om meer informatie over het dierenleven aan de kust Goeree tot en met Maasvlakte te geven. Excursies zijn mogelijk.
En overweeg alstublieft een donatie! voornemaasvlakte.nl

PVV Nissewaard gaat er vanuit dat alle betrokken organisaties correct hebben gehandeld en onze dank gaat dan ook uit naar alle betrokkenen en vooral naar de bezorgde omstanders op het strand.
Houdt voortaan wel 50 meter afstand! Het is zelfs strafbaar.