PVV Nissewaard is tegen samenwerkingsproject Nissewaard en Oekraïne met doel om EU subsidies te verkrijgen en kennis uit te wisselen

27 juli 2020 0 Door pvvnissewaard

Onlangs ontvingen de gemeenteraadsleden een memo omtrent een samenwerkingsproject VNG International: Oekraïne – EU gemeenten (Gemeente Nissewaard)

In dit memo wordt de raad geïnformeerd over een toekomstig samenwerkingsproject van VNG International tussen vijf Oekraïense gemeenten (in de Donetsk en Luhansk regio) en drie Nederlandse gemeenten.
Wij zijn als gemeente Nissewaard door de VNG gevraagd te participeren in dit samenwerkingsproject vanwege onze ligging, grootte en vestigingsklimaat.
Specifiek wordt de gemeente Nissewaard gekoppeld aan de gemeente Marioepol, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne.
De overige twee afgevaardigden vanuit Nederland zijn de gemeenten Enschede en Winterswijk.

Zo beoogd deze samenwerking dat EU-gemeenten hun kennis en expertise gaan delen met Oekraïense gemeenten op drie verschillende thema’s:

 1. Verbeteren en institutionaliseren inwonersparticipatie
 2. Versterken jongerenparticipatie
 3. Verbeteren van ‘strategic en budget planning’ en toegang krijgen tot internationale en EU-subsidies

Waarom zouden we eigenlijk onze kennis en expertise gaan delen met Oekraïne?
PVV Nissewaard is TEGEN deze samenwerking, omdat dit stappen zijn naar een EU-lidmaatschap.
Op 6 april 2016 heeft een grote meerderheid (61%) TEGEN het handelsverdrag met Oekraïne gestemd.
Rutte negeerde deze uitslag en liet als zoethoudertje een tekst in het EU-verdrag opnemen, dat dit associatieverdrag niet tot een EU-lidmaatschap mag leiden.

Laten we even punt 1 tot en met 3 onder de loep nemen.

 1. Verbeteren en institutionaliseren inwonersparticipatie
  Zowel in Nederland als Oekraïne heeft de burger nauwelijks iets te zeggen, laat staan participeren. Zaken worden voor je beslist.
 2. Versterken jongerenparticipatie
  De enige jongerenparticipatie waar Nissewaard goed in is, is sport- en verenigingsleven, maar als je met jongeren spreekt, zeggen ze allemaal er is niets voor ons. Velen vervelen zich, ontsporen en lopen o.a. met wapens op zak. Incidenten vinden regelmatig plaats. In ieder geval is dit geen punt waar we de Oekraïne bij nodig hebben of mee kunnen adviseren.
 3. Verbeteren van ‘strategic en budget planning’ en toegang krijgen tot internationale en EU subsidies
  Daar kunnen we kort over zijn. Oekraïne zou geen EU-lid worden, is geen EU-lid en toegang tot EU-subsidies, is wat de PVV betreft onbespreekbaar.

Opmerkelijk is dat het belangrijkste thema van het associatieverdrag, namelijk handel, helemaal niet op de agenda staat.
Het zou toch eigenlijk over handelsbetrekkingen moeten gaan.