PVV Nissewaard TEGEN warmtetransitievisie Voorne-Putten

18 mei 2020 0 Door pvvnissewaard

Afgelopen donderdag werd de warmtetransitievisie Voorne-Putten besproken.
De wijken De Hoek en De Akkers worden als eerste aangepakt en de inwoners hebben inmiddels een brief ontvangen.
Meer informatie op: https://www.nissewaard.nl/duurzaamheid
In eerste instantie wordt er met isolatie en zonnepanelen gestart en later wordt gestart met aardgasvrij maken, waarbij de verwarmingsinstallatie, warmwatervoorziening en fornuis elektrisch gaan worden.
Voor de huurders betekent dat, dat de wooncorporatie de uitvoering voor z’n rekening neemt, maar of u uw fornuis en vervanging pannenset vergoed krijgt lijkt onwaarschijnlijk.
Voor koophuizen, zal u zelf voor de duurzaamheid en vervanging van C.V., warmwatervoorziening, isolatie en zonnepanelen moeten zorgen.
Deze kosten zijn geheel voor u. PVV Nissewaard rekent op ongeveer 25.000 euro en de heer van der Waal (ONS) verwacht 1000 euro meerkosten per jaar.
Geothermie, dat op Voorne-Putten de warmte voor 70.000 huishoudens kan verzorgen is schoon. PVV Nissewaard ziet hier een kans, maar is kritisch over de kosten en haalbaarheid.
De inzet op waterstof, zoals door velen de toekomst wordt genoemd en waar diverse gemeenten al mee bezig zijn, wordt door Wethouder Bal afgewezen.
Een gemiste kans waar je later spijt van kan krijgen zei de heer Harlaar van CU/SGP.
PVV Nissewaard raadslid Frank van Boven had in zijn betoog de noodzaak van waterstofproductie-units genoemd voor elektriciteitsnet stabilisatie en energieseizoenopslag, maar de gemeente ziet het niet zitten.
En dat terwijl je waterstof kan gebruiken voor auto’s en verwarmingsinstallaties.
Vooralsnog gaan we benzine, diesel, LPG en aardgas vervangen door elektriciteit.
Raadslid van Boven waarschuwde dat je dan 3x zoveel elektriciteitscentrales nodig hebt en dat de capaciteit van het elektriciteitsnet (en in huizen) 2 à 3 keer moet worden versterkt.
En dat is vrijwel onmogelijk.
Vervolgens wordt alle energie door elektriciteitscentrales opgewekt, waarvan het grootste gedeelte biomassacentrales zullen zijn.
Een biomassacentrale verstookt hout en kolen. Dit levert 25% meer vervuiling op dan een kolencentrale. Een kolencentrale is zelfs 2x meer vervuilend dan een gascentrale.
Uw elektrische auto en voorzieningen in huis zullen dan 3x zoveel meer vervuilen dan benzineauto’s en gasgestookte installaties.
PVV Nissewaard heeft zich als enige partij tegen deze warmtetransitievisie en het op hoge kosten jagen van inwoners uitgesproken. CU/SGP nam het mee terug naar de fractie en zal het in de komende raadsvergadering laten weten.
PVV Nissewaard is benieuwd of burgers zo volgzaam zijn als de gemeente verwacht.
Als u toch enige moeite hebt met 25.000 euro kosten, deze warmtetransitie en de blunders die nu gemaakt worden, laat het ons dan weten via een email naar info@pvvnissewaard.nl of via het formulier op de pvvnissewaard.nl site.